24. okt. 2008

Klimaendringene dreper - tar vi ansvar?


Hvilket ansvar har vi for de utslipp som kommer fra vår måte å leve for? Er vi ansvarlige for syklonene som tar livet av millioner av mennesker? Er vi ansvarlig for de som mister sine hjem pga økte temperaturer og havstandøkning? Fredag 24. oktober er en historisk dag. Bergen har samlet forskere, næringsliv, politikerer, studenter og andre til oppstarten av en historisk satsing: egen FN konvensjon om klima og menneskerettigheter.

– Vi mener det bør være nedfelt at mennesker skal ha rett til å vokse opp og leve i et bærekraftig miljø, i en sunt klima, har KrF-byråd Lisbeth Iversen(bildet) tidligere uttalt til BT.

UNITAR (United Nations Institute for Training and Research - FNs institutt for opplæring og forskning) og Bergen kommune er også blitt enige om å inngå en intensjonsavtale med sikte på å etablere et UNITAR-kontor i Bergen. Norges eneste klimabyråd Lisbeth Iversen var den som hadde tatt initiativ til dagens konferanse der hun også presenterte nyheten om eget FN kontor i Bergen. Det var en svært begeistret forsamling som applauderte nyheten.

Dagens konferanse på Hotel Norge i Bergen har en imponerende samling av betydningsfulle og kunnskapsrike foredragsholdere. Nobelkomiteens leder, Ola Danbolt Mjøs fortalte om komiteens tanker rundt tildeling av fredsprisen til Al Gore, Kai Grieg fra FN-sambandet utfordret forsamling i forhold til hvem som har ansvaret for klimaendringene, Lisbeth Iversen begeistret oss med det lokale arbeidet og Ascuncion Lera St. Clair fra UIB satt det hele inn i et solid og grundig faglig perspektiv. Litt senere i dag skal vi få høre Asbjørn Algrøy fra Business Region Bergen og Marit Warncke fra Bergen Næringsråd snakke om hva næringslivet gjør.

Vi vet at klimaendringene tar liv - spørsmålet er hva denne informasjonen gjør med oss, og ikke minst: hva gjør vi konkret for å hindre at nye liv skal tas.

Klimaendringene er alvorlige. De er godt dokumentert og de har allerede ført til mange dramatiske hendelser. Problemet er at det er så lang avstand mellom ord og handling. Og i de tilfeller det faktisk er handling, så gjør vi noe annet samtidig som fører til at sluttsummen blir enda verre. Siste eksempel er regjerings satsing på regnskogen og samtidig ny oljeutvinning i samme region. Ganske horribelt.

Kai Grieg som også er tilknyttet Raftostiftelsen stilte forsamling noen interessante og betimelig spørsmål. Hvis vi skyter en kule opp i luften, den faller så ned og et menneske dør. Har vi ansvar for dette dødsfallet? De fleste i forsamlingen svarte ja. Men, hvis du skyter med hagle på jakt, noe av blyet treffer en and som senere står på et middagsbord. Personen som spiser middag ender opp med å dø. Har vi så et ansvar? Ikke fullt så mange erkjente så sitt ansvar.

Utfordringene med klimaendringene er å knytte våre handlinger her i nord, med de konsekvenser dette får for mennesker et helt annet sted på jordkloden.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Anonym sa...

her dør folk i afrika og så maser dere om klimaendringene. utrolig!

Anna-Marie sa...

Det er jo nettopp fordi det "dør folk i Afrika" at dette er så viktig. Klimaendringene gjelder oss alle på denne kloden - kanskje spesielt oss som i hovedsak står ansvarlige for forurensingen så langt.

Du har mange bra perspektiver Filip!