28. feb. 2009

Trygge gater, trygge lokalsamfunn


Hva er vel ikke mer grunnleggende og mer avgjørende enn at vi kan føle oss trygge, enten det er på veien mellom Rosendal og Odda, eller det er på en spasertur på Karl Johan? Vi nærmer oss valgkamp og løftene fra de ulike partiene har begynt å hagle.

For meg er det ganske ufattelig at ikke flere erkjenner det helt opplagte, nemlig at trygghet må være en hovedoppgave.

Det høres nesten banalt ut. Men når vi kan lese at tre menn blir skutt midt i hovedstaden, at enkelte veier raser ut og at mange tusen kvinner blir voldtatt, ja da er det grunn til å snakke om trygghet. Vi trenger trygge gater, trygge hjem og trygge lokalsamfunn. Politisk handler dette om riktig bruk av politiressursene, om strengere oppfølging av overgrepssaker, om rassikring, om familieveiledning, om ressurser til barnevernet osv.
.
For meg er det ufattelig at man kan innføre eller foreslå innføring av heldagsskole, 6 timers dag, store demokratiske kirkevalg, bistand til Hamas og mye mer, når en så banal og grunnleggende ting som trygghet mangler.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

8 kommentarer:

Anonym sa...

At folk føler seg trygge er viktig og bør prioriteres høyt på den politiske agenda, jeg protesterer ikke på det. Det som provoserer meg er det retoriske grepet du gjør i siste avsnitt:

Heldagsskole er en debatt om hvordan vi skal gi barna våre en best mulig grunn-utdannelse. Det handler om fremtiden deres - og vår.

6 timers dag handler om samfunnsøkonomi, om velferd, om hverdager.

Bistand til Hamas dreier seg ikke først og fremst om Hamas, men om trygghet og fred i Midtøsten.

Jeg tar ikke stilling til noen av enkeltsakene her, men vil påpeke at viktige saker ikke må forenkles til det banale - hverken trygghet i gatene, utdanning eller arbeidslivet.

Det må være rom for flere saker i den politiske hverdagen! Vi må ha fokus på flere kanter og dra fram flere viktige saker. Og sist men ikke minst: ikke gå i fellen å avfeie alle andres kampsaker som uviktige. Politisk debatt er mye mer interessant når man tar hverandre og hverandres saker på alvor. Lykke til i valgkampen, både IRL, på bloggen og på Twitter!

Mvh,
Stian / @strogstad

Admin sa...

"Heldagsskole er en debatt om hvordan vi skal gi barna våre en best mulig grunn-utdannelse. Det handler om fremtiden deres - og vår.

6 timers dag handler om samfunnsøkonomi, om velferd, om hverdager.

Bistand til Hamas dreier seg ikke først og fremst om Hamas, men om trygghet og fred i Midtøsten."

Hva hjelper de punktene der når Norge går i dass uansett og man blir drept på åpen gate?
Hva hjelper de punktene der når oljefondet er tømt pga. masse innvandring?
Hva faen hjelper de punktene der når vi blir utryddet i eget land iløpet av dette århundre uansett?
Er det bare for å gjøre det greiest mulig for de som innvaderer oss med barnevogner?

Anonym sa...

Utrolig rart at det i 99% av tilfellene med skyting og rå vold ,så er det afrikanere som er innblandet.Se bare på skytingen i Oslo natt til lørdag.Lærer vi ingenting av dette??

Anonym sa...

@Admin:

Slik som jeg leser kommentaren din er det særlig en viktig forskjell mellom oss: jeg tror faktisk at vi har en fremtid, både her i Norge og som verdenssamfunn.

Jeg tror det er viktig å ikke utelukkende fokusere på utfordringene vi har i dag, men også se fremover og legge til rette for at det norske samfunnet skal vokse og bli et ennå bedre sted å leve - selv 100 år fra i dag.

Mvh,
Stian / @strogstad

Anonym sa...

Hvordan kan det Norske samfunn bli bedre (ikke fokusere på utfordringene i dag),må være full du,Om 100 år skriver du.Da er det ikke etiske nordemen igjen her.

FR sa...

Denne innvandringsfrykten reagerer jeg på. Det er overhodet ikke noe likhetstegn mellom innvandrerer og vold. Det er rasisme og virkelighetsfjernt!

Men det kan være koblinger mellom dårlig integrering og kriminalitet. Det er også koblinger mellom et barnevern som svikter og kriminalitet. Og det er koblinger mellom et skolesystem som skaper "tapere" og uønskede handlinger.

Skal vi gjøre noe med disse utfordringene så må vi tenke helhetlig og vi må slutte med billig retorikk om at det er innvandrere eller andre grupper som har skylda.

Kristin Ekberg Vik sa...

Kjempe bra innlegg, Filip, eg er heilt einig med deg!:)

Liten kommentar til heildagsskule; viss elevane føler at dei blir sett, får dei hjelpa og dei utfordringane som trengs, så er vel det langt betre enn heildagsskule? Me treng ein skule som ser elevane og følgjer dei opp. Skulen er til for eleven, ikkje eleven for skulen.

Når det gjeld innvandrarar blir eg mektigt provosert på måten andre her har kommentert dei på.
For det første, mange kjem som flyktningar frå landet, dei kjem hit i frykt for liva sine, fordi heimane deira er øydlagt og/ eller fordi det er farleg for dei å vera i heimlandet sitt. Ja, det kjem mange lykkegjegarar og, men dei fleste kjem her fordi dei treng asyl, altså hjelp!
Det bringer oss inn på neste punkt, altså måten me tek imot dei på, eller ikkje tek imot dei på. Mange av dei som kjem som flyktningar og asylsøkjarar har ei grusom historie med seg i bagasjen. Nokon er religiøse flykningar så rømmer pga at dei har konventert til kristendommen i eit muslimskt land, andre flyktar frå krig, t.d. krigen i Kongo, nokon andre igjen har opplevd at heimane deira er blitt øydlagte av naturkatastrofar som me i Vesten har skylda for. Og kva gjer me med dei når dei kjem? Plasserer dei på eit asylmottak, kanskje til og med på same rom eller korridor som fiendane deira. Me gir dei stygge blikk, kjeftar på dei når dei ikkje forstår at "slik må det jo vera", og behandlar dei på ein måte som ikkje liknar respekt. Det er norsk integrering i eit nøtteskal! DET er ei viktig sak å få fram:-)

ps: Afrika er eit kontinent med maaange etniske, religiøse, kulturelle og sosiale grupper.. Det er ikkje eit land. Altså, ikkje ta alle afrikanarar under ein kam;-)

Ha ein fortsatt fin dag, Filip:)

Anonym sa...

kvifor e dd me høyre mest om då???folk frå afrika som står for mykje av volden her i landet..ååja dei kjem frå krig å elendigheit mange av vora nye landsmenn...men dei treng ik å praktisere d her i norge,når dei først he komt hit kan dei vel fylgje vora lover å regler...heilt grusomt d so skjedde i oslo natt t i dag....