30. juni 2010

Bærekraftig skolestruktur


I dag hadde jeg gleden av å få legge frem byrådets høringsutkast til ny skolebruksplan. Med glede mener jeg at det er kjekt å få fremvise prioriteringer. Byrådet vil nemlig bruke pengene på innholdet i skolen. Bergens 30.000 elever fortjener Norges beste skole.

På en måte kunne jeg vel ønsket å få legge frem en liste over feks 10 nye skoler. Men det er ikke bærekraftig. Bergen trenger ikke flere skoler, Bergen trenger færre. Vi har i dag 92 grunnskoler, og har med det lavere antall elever enn de andre storbyene, Stavanger, Trondheim og Oslo.

Mange skoler betyr mange utgiftsposter. Det er selvsagt ingen glede i å legge ned skoler, men ungene fortjener prioriteringer. Å prioritere alt blir det samme som å ikke prioritere noe. For byrådets del er det viktigere å prioritere innholdet og et godt inneklima, fremfor mange bygg.

Sammenligner vi Bergen med de andre storbyene, så ser vi også at vi bygger veldig stort. Derfor foreslår byrådet å redusere arealene på nye skoler med 7%. Da vil vi ligge på nivå med de andre byene, og vi  vil sikre en langt mer fornuftig økonomi.

Les mer om skolebruksplanen her!
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Anonym sa...

Stavanger har over tre ganger så stor befolkningstetthet som Bergen, Oslo har over dobbelt så mange. Kor vanskelig er det da å forstå at Bergen må ha flere mindre skoler enn disse. Det må finnes en grense for hvor tåpelige argumenter en skal kunne komme med.

FR sa...

Det er helt riktig at man må se på geografiske forskjeller mellom byene. Befolkningstetthet er likevel ikke et fullverdig sammenligningsgrunnlag, da mye areal i liten grad bør tas med i beregningene. Man må derfor gå inn i byområdene og gjøre vurderinger.

Bergenhus feks, et område som har høy befolkningstetthet, har mange skoler, flere ganske små.