3. mars 2009

Manglende politi = utrygghet ??



Voldteksbølge, skyting på Karl Johan, åpenlyst narkosalg, mye vold i hjemmet og brutal ungdomsvold er overskrifter som får de fleste av oss til å føle oss utrygge. Nesten uten unntak kommer politikerne(meg innkludert) på banen og krever mer politi. Men er det virkelig så enkelt?

I Mexico klarte narkokartellene å tvinge politimesteren i byen Ciudad Juárez til å trekke seg. Hvis ikke truet de med å drepe en ny politimann hver 48. time. Volden vant. Bare i fjor ble 60 politimenn myrdet i denne byen. Dette til tross for at man har satt inn 45 000 militære og 5 000 føderale politimenn i kampen mot narkohandlerne. Kanskje de oppnår noe med over 50.000 til i kampen mot narkotikaen og dens voldsmenn, men det spørs om ikke det er helt andre ting som kan gjenreise tryggheten i Mexico. Flere samfunnsforskere peker feks på fattigdom og arbeidsledighet som mye viktigere forklaring enn mangel på politi.


Når langt over halvparten av alle voldsepisoder skjer i alkoholrus, er det ingen tvil om at vår ruspolitikk virker inn på voldssituasjonen, enten det er i storbyene eller i hjemmet. Det samme gjelder omsetningen av narkotika. Klarer man å gjøre noe med smuglingen, vil man trolig også gjøre noe med bruken. I Bergen klarte vi å få en liten reduksjon i skjenketidene, noe som umiddelbart ga en positiv effekt i henhold til politiet.

Trygghet er elementært og komplekst. Det er ikke nok å doble antall politifolk, selv om også mer synlig politi er viktig. Men husk bare at mesteparten av volden skjer i hjemmet.

I hjemmet er det ikke noe synlig politi, ei heller videoovervåking.

Gode holdninger og god verdiformidling er grunnleggende når man snakker om å bekjempe utrygghet. Men praktiske ting som videoovervåking, belysning, satsing på krisesentre, bedre akutte tjenester og nærmiljøtiltak kan være avgjørende. Vi har sett mange bydeler og områder bli snudd fra noe negativt, til svært positivt pga et brennende engasjement fra de som selv bor der. Det er ingen grenser for hva en ildsjel kan få til.

Det er ikke likhetstegn mellom utrygghet og lite politi. Men mer politi vil selvsagt hjelpe.

Foto 1: sxc.hu / gerard79

Foto 2: sxc.hu / Rotorhead
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vil bare si at jeg er 100% enig i det du skriver her.

Anonym sa...

Du må være den verste twingley-hora blant samtlige eksisterende bloggere i Norge.

Gratulerer! Om du hadde brukt like lang tid på design og innhold som du bruker på å linke til alle mulige VG og DB-innlegg, så kunne kanskje bloggen din vært leseverdig.

FR sa...

anonym 1: kjekt!

anonym 2: selv om det er mange lenker så er det ikke så mange som er koblet opp mot twingly, med mindre de handler om vold og trygghetsdebatten. Men hvis det er en spesifik artikkel som ikke burde vært linket til, regner jeg med du kan spesifisere det.

Anonym sa...

Hva med å ta fra de kriminelle inntektskilden sin? I dag har vi jo fri flyt av narkotika, og gjenger over det vide land som distribuerer. Ville heller sett at staten tok inn disse pengene fremfor å sende de til kriminelle som bruker dem til å "ruste opp til krig", når vi ser at stoffene blir solgt uansett. Og hadde vi innført eksempelvis Cannabis, så hadde vi jo fått roligere tilstander med mindre vold.

Nei til fordommer, fri flyt og repressjon.
Ja til regulering.

Anonym sa...

Det vi opplever nå er nok bare
begynnelsen på det helvete menneskene skaper.
Overbefolkningen på jorda øker enormt, og det blir kamp om hver flis av goder. De krimminelle organiserer seg for å ta over ressursene i verden, og da er løpet kjørt. Da er blir det anarki og lik i veikanten.